Hatóanyagok: természetes növényi hormonok, L-borostyánkősav, klorofill, A-, C-, D-, E-, K-, P-vitamin, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, vas, kálium, enzimek, flavonoidok, egyéb növényi antioxidánsok
A hagyományok szerint először az arabok termesztettek lucernát úgy kétezer évvel ezelőtt, s minden élelem atyjának nevezték.
A népgyógyászatban teáját a köszvényben szenvedőknek, valamint nőgyógyászati panaszokra, hörgőkre és gyomorra is ajánlották.
A lucernacsíra rendkívül hasznos szív- és érrendszeri betegségek esetében, de egyébként is csökkenti a vérzéseket és megelőzi a vérrögök kialakulását.
Növényi hormonjai hasonlatosak az ösztrogénhez, ezzel például a mellrák megelőzésében is hatásos.
A lucernacsírában található ásványi sók lúgosítják a vért, rostjai oldják a lerakódott koleszterint.
A vastagbél-gyulladással küszködőknek kifejezetten ajánlják.
A lucernacsíra csökkenti a vércukorszintet, szoptatós anyáknál segíti a tejelválasztást, és a kötőszövetek rugalmasságát is javíthatja.
Érdemes hólyag- és veseelégtelenség, idegrendszeri problémák, hajhullás és fogyókúra esetén is beépíteni az étrendbe, csakúgy mint asztmánál, légzőszervi problémáknál, illetve csont- és fogproblémáknál.
Fontos klorofill forrás, olyan ásványi sókat tartalmaz, melyek lúgosítják a vért, ezáltal segít a szervezet sav-bázis egyensúly helyes megtartásában.
A lucerna lúgos hatása kioldja az ízületekből a húgykősavat, rendszeres fogyasztásával, segít ízületi gyulladásnál, reumánál.
Hatása:
- A lucerna lúgos hatása kioldja az ízületekből a húgykősavat, rendszeres fogyasztásával, segít ízületi gyulladásnál, reumánál.
- Szoptatós anyáknál tejserkentő hatása lehet.
- L-borostyánkősav tartalma miatt, segít a kötőszövet rugalmasságának megtartásában.