Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, szójamentes, élesztőmentes kelesztés nélküli édes és sós „kelt” tészták készíthetőek a lisztkeverék segítségével, pillanatok alatt.
Élelmi rostokban gazdag, így a kiegyensúlyozott étrend méltó alapanyaga lehet.
Recept ötlet: Szafi Free fonott kalács
Hozzávalók (490 grammos kalácshoz):
- 250g Szafi Free EXPRESSZ lisztkeverék kelesztés nélküli tésztákhoz
- 55g por eritrit (vagy porcukor) - nagyon fontos, hogy por állagú legyen
- 1g himalája só
- 1g szódabikarbóna
- késhegynyi vanília őrlemény
- 1 citrom héja (kb. 10g)
- 30g almaecet (vagy frissen facsart citromlé)
- 260g szobahőmérsékletű víz
- ízlés szerint adhatunk hozzá aszalványokat, pl. mazsolát kenéshez:
- 10g frissen facsart narancslé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt. 2 külön tálba mérjük ki a száraz és a nedves hozzávalókat, majd öntsük őket egybe és addig gyúrjuk, míg el nem válik a kezünktől (2-3 perc).
Összeállítás után 5 percig pihentessük.
Ezután osszuk 4 részre a tésztát, sodorjunk belőle 23 cm-es rudakat, úgy hogy a közepe vastagabb maradjon, a végei pedig egyenletesen vékonyodjanak. Lazán fonjuk össze.
Sütés előtt kenjük le narancslével.
Előmelegített 180 fokos sütőben, alsó-felső programon 50 percig süssük, majd újra kenjük le és további 15 percig süssük 200 fokon. Rácson hagyjuk langyosra kihűlni, majd ízlés szerint fogyasszuk.
Összetevők: Gluténmentes lisztek (kölesliszt, cirokliszt, batáta liszt), tápióka keményítő, rost (útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt), térfogatnövelő szer (nátrium-hidrogén-karbonát), savanyúságot szabályozó anyag (citromsav)