Összetevők: zöldbanán-liszt
A zöld banán szárításával majd őrlésével készített lisztet a banántermő országokban régóta használják, ám nálunk még viszonylag újdonságnak számít. Érdemes kipróbálnunk és beillesztenünk az étrendünkbe, különösen azoknak, akik gluténérzékenységben szenvednek, hiszen a búzaliszt nagyon könnyen kiváltható zöldbanán-liszttel, ráadásul kevesebb is elég belőle.
Jelentőség, hatások:
A zöldbanán liszt főleg rezisztens keményítőt tartalmaz, amely ellenáll az emésztőenzimeknek, így a bélbaktériumok táplálékául tud szolgálni. Glikémiás indexe alacsony, nem emeli meg gyorsan a vércukorszintet. A zöldbanánliszt gluténmentes, így arra érzékenyek is fogyaszthatják. Az érett banánhoz hasonlóan a zöldbanánliszt is kiváló forrása a magnéziumnak, cinknek, foszfornak.
Felhasználás:
A magas keményítőtartalma miatt zöldbanánlisztből átlagosan 25-30%-kal kevesebbet is elegendő használnunk, mint búzalisztből. Szinte bármilyen receptben helyettesíthető a finomliszt zöldbanánliszttel és az ízétől sem kell tartani, mert nincs banáníze, inkább kellemes, kissé maglisztekre emlékeztető.