A xilit vagy nyírfacukor cukoralkohol, amelynek édesítőereje a nádcukoréhoz hasonló, de energiatartalma csupán annak ?-a. Természetes formában néhány gyümölcsben, zöldségben, gabonában (kukorica) és a nyírfa kérgében található meg, ezekből vonható ki. Manapság a boltok polcain leginkább kukoricából kivont xilit található, tehát ha nyírfából származót szeretnénk fogyasztani, olvassuk el a termék címkéjét.
Kutyáknak ne adjuk xilitet vagy azzal készült ételt, mert súlyos mérgezést okozhat náluk!
Előnyei:
A energiatartalma csak kétharmada a kristálycukorénak, de édesítőereje megegyezik vele, ezért ha csökkenteni szeretnénk az energiabevitelünket, érdemes xilitre váltani. Nem emeli meg a vércukorszintet, mivel csak nagyon elhanyagolható mennyiségben szívódik fel a bélrendszerből. Ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
További előnye, hogy olyan ételek esetében, ahol a cukor volumene is számít, nem csak az édessége (pl. piskóták), kiválóan alkalmazható.
Nem okoz fogszuvasodást, mivel a szájban található baktériumok nem tudják hasznosítani.
Hátrányai:
Kellemetlen hasi puffadást, hasmenést okozhat. Az arra érzékeny személyeknél már nagyon kis mennyiség is kiválthatja ezeket a nem kívánt mellékhatásokat, ezért érdemes lassan hozzászoktatni a szervezetet. Nem javasolt napi 30-50g-nál nagyobb mennyiséget fogyasztani belőle.
Felhasználás:
A xilit jól bírja a hőt. Bármilyen ételben helyettesíteni tudja a kristálycukrot, de az adagolással vigyázzunk, ne lépjük túl a maximális napi adagot (30-50g).