A fruktóz vagy gyümölcscukor egy egyszerű szénhidrát. Természetes formában megtalálható a gyümölcsökben, néhány zöldségben, a mézben, részt vesz a szacharóz (nádcukor, répacukor) felépítésében és az inulin is fruktóz egységekből áll (bár különleges kémiai kötések miatt a hatása más, mint a többi fruktózt tartalmazó vegyületnek).
Színtelen, kristályos anyag, külalakra a kristálycukorra hasonlít. Jól oldódik vízben. Könnyen, egyszerűen, széles körben felhasználható.
Előnyei:
A gyümölcscukor édesebb, mint a nádcukor, ezért kevesebb is elég belőle. A vércukorszintet lassabban emeli meg és a hasznosításához nincs szükség inzulinra.
Hátrányai:
Ugyanannyi kalóriát tartalmaz, mint a nád- és répacukor. Növelheti a vérzsír- és húgysavszintet, fokozhatja az elhízást és a vesekőre való hajlamot. Cukorbetegeknek nem javasolt a fogyasztása, mivel növeli az érelmeszesedés kockázatát, amire a cukorbetegek egyébként is hajlamosabbak. Kb. 50g feletti adagban emésztési problémákat okozhat (hasmenés, puffadás)
A természetes formában fogyasztott fruktóznak (pl.: gyümölcsökben) nincsenek ilyen negatív hatásai, illetve kis mennyiség esetében a fruktóz édesítésre is használható.
Felhasználás:
Alkalmas sütemények, édességek édesítésére. Figyeljünk arra, hogy a kristálycukornál kevesebb kell belőle és egyszerre ne fogyasszunk belőle nagy mennyiséget.
Folyadékok édesítésére inkább másfajta édesítőszert használjunk.
Összetevők: gyümölcscukor