A chiamag vagy asztékzsálya mag egyre elterjedtebb alapanyag hazánkban is, ami nem is csoda, hiszen számos kedvező hatással bír és széles körben felhasználható.
A chiamag eredetileg Dél-Amerikából származik. A pici, ovális alakú fekete vagy szürke magokat termő növényt már Kolumbusz érkezése előtt is nagy területeken termesztették és a kukoricához hasonlóan nagyon értékesnek számított. A futók eledelének is nevezték, mert a hírnökök egy marék chiamagot vittek magukkal táplálékul annak érdekében, hogy a fontos üzeneteket biztosan célba tudják juttatni.
Jelentőség, hatások:
A chiamag nagyon gazdag tápanyagokban. Nagyon jó fehérjeforrás, gazdag omega-3 zsírsavakban és rostokban is. Ezeken kívül számos ásványi anyagot és vitamint, antioxidánst tartalmaz, amelyek tovább növelik az értékét. Számos pozitív egészségre gyakorolt hatást tulajdonítanak chiamagnak, például hozzájárulhat az egészséges idegrendszer működéséhez, támogathatja a szív- és érrendszert és az emésztésre is jó hatással van. Ezen kívül, mivel igen alacsony a szénhidrát és magas a rosttartalma, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Napi 15 g-nál nem javasolt többet fogyasztanunk chiamagból, mert túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat idézhet elő.
Felhasználás:
A chiamagnak nagyon erős a vízmegkötő-képessége, így a tömege tízszeresére is képes megduzzadni. Ezáltal gélt képez, ami alkalmas a tojás helyettesítésére tészták, sütemények, vagdaltak készítésekor.
A chiamagból készült puding egyre elterjedtebb, hiszen számos módon variálható, kedvünk szerint ízesíthető. Többféle sütemény is készíthető belőle. A kis fekete magok viszont belekeverhetők turmixokba, smoothie-kba, levesekbe, kásákba, müzliszeletekbe, kenyerekbe, péksüteményekbe.
Napi bevitel maximuma: 15 g.