Származási hely: Németország
Felhasználása nagyon sokszínű. Levesek, saláták, sültek, vadas ételek, halételek, kőrözöttek fűszere is.
Erős, aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét.
Gyógyhatásáról is ismert: Kitűnő étvágygerjesztő, gyomorjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, szélhajtó is. Fürdővizekben illatos és frissítő hatású.
A kakukkfű fogyasztása javítja az étvágyat, ideális emésztésserkentő, tisztítja és fertőtleníti a bélrendszert, valamint a húgyutakat. Főzete nyákoldó és köptető, gyógyítja a hörghurutot, míg a kakukkfű rágcsálásával csillapítható a makacs köhögés.
Hatékony görcsoldó, ezáltal sikeresen alkalmazható fájdalmas menstruáció, valamint has- és migrénes fejfájás esetén, ahogyan a bél- és epegörcsöt is enyhíti.