Származási hely: India
Összetevők: fekete bors 100%
A feketebors egy trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza meg csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. A feketebors néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A feketebors a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere. A feketebors a legcsípősebb borsfajta. Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk.
Jótékony hatásai:
Gyorsítja az izzadást és vizelethajtó hatással rendelkezik, így elősegíti a test méregtelenítését is.
A bors pozitív egészségügyi hatásait az egyik benne lévő vegyületnek, a piperinnek köszönheti, de emellett jelentősebb mennyiségben tartalmaz vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket, krómot, valamint egyéb tápanyagokat is.
A piperin javítja a,vitaminok és ásványi anyagok felszívódását, így azokat még hatékonyabban tudja hasznosítani a szervezetünk.
Antibakteriális, antioxidáns és gyulladásgátló hatása pedig kiváló gyógyhatású fűszerré teszi.
A feketebors serkenti a szervezetben az anyagcserét. Elégeti a felesleges kalóriát és segít a szervezet zsírtartalmának csökkentésében.