Részletek
A csalánt, latin nevén Urtica dioica-t, régóta ismerik és használják, mint erős vértisztító hatású gyógynövényt. Latin nevét az "uro" égni szóból képezték, ami nem véletlen, hiszen a csaláncsípés égető érzése mindenki számára ismerős. Ezért az érzésért a csalánban lévő nedv a felelős ami (többek között) hisztamint és hangyasavat tartalmaz. Szerencsére a hangyasav szárítás, illetve főzés hatására hatástalanodik, így már nem csíp a növény. A csalánban számos olyan összetevő van, ami pozitív hatást fejthet ki az emberi szervezetre. Tele van vitaminokkal, legfőképpen C-, B-, K-, U-vitaminnal és A-provitaminnal is. Továbbá ásványi-anyag tartalma is jelentős, kiváló vas forrás, de van még benne magnézium és cink is. Érdemes még kiemelni klorofil, glukokinin, karotionid, flavonoid tartalmát is. Jól alkalmazható köhögésre és asztma ellen is, hatásos érelmeszesedés megelőző tulajdonsággal bír, kiváló vértisztító, és vízhajtó, eltávolítja a szervezetből a mérgeket, salakanyagokat, vas tartalma miatt igen jó a vérszegénységre, a húgyúti betegségek hatásos orvoslója, pozitívan hat a bélbetegségekre, kedvező hatású ízületi bántalmak, reuma, és más izom fájdalmak esetén, különböző bőrbetegségek esetén is szép javulás érhető el használatával, és végül, de nem utolsósorban kiváló immunerősítő tulajdonsággal is