Összetevők: tápiókakeményítő
A manióka vagy tápióka Közép- és Dél-Amerikából származó növény, de ma már Ázsiában és Afrikában is nagy területeken termesztik. Elsősorban a növény gumóját használják fel, amely a rizs és a kukorica után a világ legjelentősebb szénhidrátforrása.
A tápióka gumója nyersen nem alkalmas emberi fogyasztásra, de feldolgozás után, a boltokban kapható termékek nem okoznak problémát. Leginkább gyöngy és por formájában használják, de készítenek belőle állati takarmányt és magas keményítőtartalma miatt a textil- és papíripar alapanyaga is lehet. Érdekesség, hogy ragasztót és alkoholt is készítenek belőle, illetve a bioüzemanyag gyártásban is kiemelkedő szerepe van.
Néhány országban a növény levelét is fogyasztják, amely a tápanyagok jóval szélesebb skáláját tartalmazza, mint a gumó.
A tápiókakeményítőből Dél-Amerikában lepényszerű, kovásztalan kenyeret készítenek. Gyakran használják különböző lisztkeverékekben, például maglisztekkel együtt. Mivel gluténmentes, gluténérzékenyeknek szánt ételekben is gyakran előfordul.
Jelentőség, hatások:
A tápiókakeményítő csak szénhidrátot (keményítőt) tartalmaz. Vitamin- és ásványi anyag összetétele nem jelentős. Nátriumban szegény. Gluténmentes.
Felhasználás:
magas keményítőtartalma miatt kiváló sűrítő-és kocsonyásítóanyag, de levesbetétként is alkalmazható. Felhasználható kenyerek, péksütemények készítéséhez is. Nincs se mellékíze, se színe, így bármilyen étel elkészítésekor alkalmazhatjuk.